Αισθητική οδοντιατρική

Στεφάνες ζιρκονίου – πορσελάνης

Ξεχάστε πια τα μαύρα αντιαισθητικά όρια των στεφανών!

Το ζιρκόνιο είναι ένα λευκό μέταλλο που έχει αντικαταστήσει το κλασικό μαύρο μέταλλο στο εσωτερικό των στεφανών. Οι στεφάνες ζιρκονίου είναι εξαιρετικά ανθεκτικές, αφού το ζιρκόνιο έχει σκληρότητα παρόμοια με αυτή του διαμαντιού χωρίς να έχουν τα μεταλλικά αντιαισθητικά όρια των κλασσικών στεφανών μέταλλο-πορσελάνης. Προσφέρουν άριστα λειτουργικά και αισθητικά αποτελέσματα τόσο στα πρόσθια όσο και στα οπίσθια δόντια.

Όψεις ρητίνης

Σήμερα μπορούμε με τη χρήση της σύνθετης ρητίνης να αλλάξουμε το χρώμα ,το σχήμα και τις κλίσεις των δοντιών . Αυτό επιτυγχάνεται με τις όψεις ρητίνης (ή και ως bonding γνωστό τα τελευταία χρόνια). Έτσι έχουμε τη δυνατότητα:

  • Να καλύψουμε μικρές δυσχρωμίες.
  • Να ισιώσουμε ελαφρώς στραβά δόντια.
  • Να τροποποιήσουμε επιλεκτικά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα μεμονωμένων δοντιών.
  • Να επιδιορθώσουμε γωνίες που έχουν σπάσει κατά την μάσηση ή λόγω ατυχήματος.
  • Να κλείσουμε διαστήματα ανάμεσα στα δόντια.

Είναι μια διαδικασία γρήγορη (μπορεί να ολοκληρωθεί και σε μια συνεδρία, αναλόγως του περιστατικού), ελάχιστη επεμβατική καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απαιτείται τρόχισμα των δοντιών, αρκετά πιο οικονομική από τις στεφάνες και οι  επιδιορθώσεις γίνονται εύκολα μέσα στο στόμα.

Εμφράξεις ρητίνης – Αντικατάσταση μαύρων σφραγισμάτων με λευκά

Τα σφραγίσματα αμαλγάματος ήταν μια δοκιμασμένη λύση, σε περιπτώσεις τερηδονισμού των δοντιών, για πολλά χρόνια. Λόγω όμως της σταδιακής απελευθέρωσης υδραργύρου στο στόμα, των μικροκαταγμάτων που παρουσιάζουν στα όρια τους καθώς και της αντιαισθητικής τους εμφάνισης, ενδείκνυται η αντικατάστασή τους με λευκά σφραγίσματα, τα σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης,

Η παρασκευή των δοντιών είναι πιο συντηρητική, σαν υλικό είναι αρκετά ανθεκτικό και πολύ πιο αισθητικό, καθώς με τις σύγχρονες ρητίνες μπορούμε να πετύχουμε  ακριβώς το χρώμα του δοντιού.

αντικατασταση εμφραξεων αμαλγαματος

Λεύκανση

Η λεύκανση είναι ο πιο συντηρητικός τρόπος για να αποκτήσετε ένα λευκότερο και εντυπωσιακότερο χαμόγελο. Πραγματοποιείται με συνεδρίες λεύκανσης στο ιατρείο με χρήση φωτεινής πηγής, σε συνδιασμό με λεύκανση στο σπίτι με τη χρήση ναρθήκων για αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας.

ΟΛΙΚΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

Οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι κινητές προσθετικές εργασίες που κατασκευάζονται για ασθενείς οι οποίοι έχουν χάσει τα δόντια της μίας ή και των δύο γνάθων τους.

Η ολική οδοντοστοιχία είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο των φυσικών δοντιών και στη συνηθέστερη μορφή της αποτελείται από μια ακρυλική βάση πάνω στην οποία είναι τοποθετημένα στην κατάλληλη θέση δόντια ακρυλικά ή πορσελάνινα.

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή μιας  ολικής οδοντοστοιχίας είναι η λήψη από τον οδοντίατρο λεπτομερούς ιστορικού που αφορά τόσο την γενική υγεία όσο και τη στοματική κατάσταση του ασθενούς. Ακολουθεί η κλινική εξέταση και η λήψη αποτυπωμάτων (μέτρων). Στη συνέχεια γίνονται οι λεγόμενες καταγραφές που θα δείξουν τη θέση που πρέπει να έχουν τα τεχνητά δόντια. Συνήθως απαιτούνται μερικές δοκιμές (πρόβες) μετά από τις οποίες ακολουθεί η ολοκλήρωση και παράδοση της ολικής οδοντοστοιχίας.

Ο ασθενής που θα “φορέσει” ολική οδοντοστοιχία, αναπόφευκτα θα περάσει από κάποιο στάδιο προσαρμογής κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να επιδείξει αρκετή υπομονή και επιμονή. Θα πρέπει ο ασθενής να μάθει να τις χρησιμοποιεί και οι τυχόν τραυματικές εμπειρίες της αρχικής φάσης δεν θα πρέπει να τον απογοητεύσουν. Το πόσο γρήγορα θα συνηθίσει κάποιος τις καινούργιες οδοντοστοιχίες εξαρτάται από την ηλικία, τη γενική υγεία, την κατάσταση των ούλων και των μυών, τυχόν προηγούμενη εμπειρία με οδοντοστοιχίες κ.λ.π..

Προβλήματα όπως για παράδειγμα είναι οι τραυματισμοί (“χτυπήματα”) των ουλών από τις ολικές οδοντοστοιχίες , προβλήματα στη φώνηση ή δυσκολίες στη μάσηση είναι φυσιολογικό να υπάρχουν το πρώτο διάστημα και μπορούν να ξεπεραστούν με τη βοήθεια του οδοντιάτρου.

Λόγω της απορρόφησης του οστού, που συμβαίνει φυσιολογικά σε μια γνάθο με την πάροδο του χρόνου, είναι πολύ πιθανό οι τεχνητές οδοντοστοιχίες να χρειαστούν αναγόμωση (γέμισμα) σε κάποια χρονική στιγμή από τον οδοντίατρο, προκειμένου να εφαρμόζουν και πάλι ικανοποιητικά στη νέα θέση των ούλων.

Με τους τακτικούς επανελέγχους, αξιολογείται η εφαρμογή των οδοντοστοιχιών και η κατάσταση του στόματος.

Ένας τρόπος να ξεπεραστούν αρκετά απο τα μειονεκτήματα των ολικών οδοντοστοιχιών, είναι η χειρουργική τοποθέτηση 2-4 εμφυτευμάτων στη γνάθο, προκειμένου η οδοντοστοιχία να στηρίζεται πάνω σε αυτά. Έτσι η οδοντοστοιχία μπορεί να γίνει μικρότερη, να μην περιλαμβάνει ίσως μεγάλο μέρος του ουρανίσκου, να είναι ελαφρύτερη και με πολύ καλύτερη συγκράτηση.

olikesodontostoixies