Χειρουργική εξαγωγή σωφρονιστήρων (φρονιμητών)
Η εξαγωγή των 3ων γομφίων ( φρονιμήτες), πολλές φορές είναι επιβεβλημένη για διάφορους λόγους:
Αρχικά με τη βοήθεια μιας πανοραμικής ακτινογραφίας σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση, γίνεται διάγνωση του προβλήματος. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία και ακολουθεί συρραφή του τραύματος. Ο ασθενής λαμβάνει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες για τις πρώτες ημέρες προκειμένου τα συμπτώματά από την εξαγωγή να περιοριστούν στο ελάχιστο.
Επιμήκυνση της κλινικής μύλης των δοντιών
Πολλές φορές, σε δόντια με εκτεταμένη τερηδόνα η κάταγμα, απαιτείται η αποκάλυψη οδοντικής ουσίας, προκειμένου τα δόντια αυτά να αποκατασταθούν με εμφράξεις ή στεφάνες. Στις περιπτώσεις αυτές, η χειρουργική αποκάλυψη γίνεται εύκολα, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας.
Κάποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν αισθητικό πρόβλημα όταν τα ούλα, ιδιαίτερα στην άνω πρόσθια περιοχή, καλύπτουν μέρος της κλινικής μύλης των δοντιών, έχοντας σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο ουλικό χαμόγελο. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα δόντια φαίνονται πιο μικρά (πιο κοντά) από ότι πραγματικά είναι. Το ουλικό χαμόγελο διορθώνεται με επέμβαση επιμήκυνσης μύλης.
ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ
Η ακρορριζεκτομή (εκτομή της άκρης της ρίζας) αποτελεί μια χειρουργική διαδικασία διάσωσης του δοντιού, όταν οι μη χειρουργικές παρεμβάσεις (ενδοδοντική θεραπεία ή επανάληψη αυτής) έχουν αποτύχει.
Ο οδοντίατρος δημιουργεί έναν κρημνό (ανασηκώνει τα ούλα) ώστε να έχει άμεση πρόσβαση στην άκρη της μολυσμένης ρίζας και στον φλεγμονώδη ιστό που έχει δημιουργηθει (κύστη, ουλώδης ιστός κ.α.) εις βάρος του υγιούς οστίτη ιστού (κόκκαλου) που φυσιολογικά περιβάλλει/στηρίζει την ρίζα.
Έπειτα κόβει/αφαιρεί το ακρορρίζιο και καθαρίζει διεξοδικά την περιοχή από όλον τον μολυσμένο ιστό.
Ακολουθεί προσεκτική αφαίρεση ενός μέρους του υπάρχοντος εμφρακτικού υλικού από τον ριζικό σωλήνα και αντικατάστασή του από καταλληλότερο μόνιμο εμφρακτικό υλικό που αποτρέπει την επαναποίκηση του από τα παθογόνα μικρόβια. Έτσι δημιουργούνται πρόσφορες συνθήκες επούλωσης της οστικής βλάβης και υγιούς παραμονής του δοντιού στον φραγμό.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την συρραφή του τραύματος (τοποθέτηση ραμμάτων) και μετεγχειρητικές οδηγίες.
Εκτομή χαλινού
Χαλινός είναι η λεπτή ζώνη συνδετικού ιστού που συνδέει τη γλώσσα με το έδαφος του στόματος και τα χείλη (άνω και κάτω) με τα ούλα της μέσης γραμμής και της περιοχής των προγομφίων. Ο χαλινός μπορεί να είναι πολύ κοντός, να έχει υψηλή πρόσφυση ανάμεσα στα δόντια ή μεγάλο πάχος οπότε, στην περίπτωση της γλώσσας να προκαλεί προβλήματα στην ομιλία, στη δε περίπτωση των ούλων, να «τραβά» τα ούλα, προκαλώντας υφίζηση τους.
Στις περιπτώσεις αυτές, ο χαλινός αφαιρείται με μικροεπέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία.
Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας για να λαμβάνετε ενημερώσεις